In januari verscheen A Criminology of Moral Order van Hans Boutellier (wetenschappelijk directeur van ons instituut) bij Bristol University Press. Het is een compilatie van zijn eerdere boeken. Het boek gaat o.a. over de publieke moraal van de huidige tijd. In een geseculariseerde en vernetwerkte samenleving is het steeds moeilijker om een gemeenschappelijke morele grond te vinden.
Het boek is een mix van theoretische beschouwingen, gevalsstudies en discussie over criminaliteit, veiligheid, superdiversiteit en zedendelicten. Het boek werd in eerste instantie als hard cover uitgegeven, maar is ook als hier als e-book te koop.
Op 6 mei verschijnt van Hans Boutellier Het seculiere experiment; over westerse waarden in radicale tijden (bij Boom Den Haag). Het is een herziene versie van de uitgave uit 2015. Hij constateert dat de gevolgen van de secularisering werd opgevangen door een redelijk succesvol pragmatisme. Maar hoe ziet het eruit als we naar voren kijken? In deze herziene versie ligt de nadruk op de houdbaarheidsdatum van het seculiere experiment.
De westerse wereld radicaliseert, vanzelfsprekende waarden staan onder druk. Alles kan waar zijn, of juist niet. We nemen elkaar permanent de maat om uit te vinden wat we zelf geloven. Dat is ontluisterend én inspirerend. Een nieuw groot verhaal zal niet gauw ontstaan. Maar dat staat betekenisvolle verhalen, praktijken en momenten niet in de weg.’ Citaat: ‘We leven in een hypermoreel tijdperk.’