De actualiteit van samenleven: het Verwey-Jonker Instituut viert feest

25-jarig jubileum
Actualiteiten overzichtGepubliceerd op: 07-06-2018
Nieuws
Ter ere van het 25-jarige bestaan van het Verwey-Jonker Instituut veranderde, op donderdag 31 mei, het statige pand aan de Kromme Nieuwegracht 6 in Utrecht in een Kennisfestival terrein, waar bezoekers konden kiezen uit lezingen, speeddaten, muziek, theater en diverse spelen. Aansluitend was er het seminar ‘Samenleven in de stad van de toekomst’ in de Janskerk.

Majone Steketee, algemeen directeur, opende de dag in het Ariënshuis, op een steenworp afstand van het Verwey-Jonker Instituut. “Tot mijn verbazing kwam ik erachter dat er eigenlijk niet zoveel veranderd is in 25 jaar. We zijn nog steeds gericht op maatschappelijke vraagstukken met het oog op een betere, vitale en stabiele samenleving. Thema’s zoals armoede, schuldhulpverlening, diversiteit en geweld in gezinnen zijn nog altijd actueel.”

Hans Boutellier, wetenschappelijk directeur, vergeleek de Nederlandse samenleving met een zwerm spreeuwen, ogenschijnlijk chaotisch maar toch vol patronen en met een dynamiek die werkt. “Nu kan je denken, zo blijven we bezig, maar dat is onze kracht, daar zit de power van ons land. Er is niet één groot verhaal. We werken aan heel veel kleine verhalen en in het gesprek daarover ontstaat onze samenleving. Het gaat om het creëren van momenten. Dit is ook zo’n moment.”

Op het Kennisfestival werd, naast muziek en theater, de inhoudelijke kennis en expertise op de diverse onderzoeksthema’s in lezingen gepresenteerd. Overal was de opkomst groot, werd toegewijd geluisterd en ontstonden levendige discussies.

Actief burgerschap

Na het Kennisfestival begaven de genodigden zich naar de nabijgelegen Janskerk voor het seminar over het actuele thema ‘Samenleven in de stad van de toekomst’. Gastspreker Monique Kremer, hoogleraar Actief Burgerschap, sprak over ‘Een verbindende stad’. Mensen komen tegenwoordig uit 223 herkomstlanden, bovendien zijn er grote verschillen binnen groepen. De energieke burgemeester van Mechelen, Bart Somers, nam het stokje van Kremer over. Bevlogen vertelt hij hoe hij Mechelen in amper twee decennia veranderde van probleemstad met de hoogste criminaliteitscijfers van België, in de inclusieve referentiestad van vandaag.

Johan Remkes, voorzitter van de raad van toezicht van het Verwey-Jonker Instituut en commissaris van de koning in Noord-Holland, sloot af met een toost op het belangrijkste kapitaal van het Instituut: haar medewerkers.

Lees hier het hele verslag.

Majone Steketee

Contact
Deel dit nieuwsbericht op: