De gebedshuizen zijn door de coronacrisis al bijna een maand gesloten. En dat heeft grote gevolgen voor de geloofsgemeenschappen. Geen vrijdagmiddaggebed in de moskee, geen Paasviering in de kerk, geen Pesach in de synagoge. En voor de migrantenkerken wordt zelfs de noodklok geluid. Tientallen dreigen failliet te gaan of hun gebouw kwijt te raken.
Normaal gesproken is de week voorafgaand aan Pasen – van Palmzondag tot Stille Zaterdag – een periode van rust en bezinning voor Karin de Schipper. Maar afgelopen week kwam daarvan weinig terecht. De directeur van SKIN (Samen-Kerk-In-Nederland) Rotterdam, luidde samen met andere organisaties de noodklok voor de migrantenkerken in Nederland. Deze kerken worden extra hard door de Coronacrisis geraakt omdat ze vrijwel volledig afhankelijk zijn van de collectegelden tijdens de samenkomst.
Failliet
Er zijn wel online diensten, maar digitaal geven is nog geen gemeengoed. Dus er komt al een maand nauwelijks iets binnen. De huur van de bedrijfspanden waar deze kerken vaak in zijn gevestigd zijn, is behoorlijk hoog. Dat kan oplopen tot een paar duizend euro per maand. Die huur kan nu zonder collectegelden niet meer worden opgebracht. Tientallen migrantenkerken dreigen failliet te gaan of hun gebouw te verliezen. – De Schipper.
Het Noodfonds Samen Kerk = Samen Sterk moet dat helpen te voorkomen. Bij dit noodfonds kunnen kerken die voor hun voortbestaan vrezen zich aanmelden en kunnen gulle gevers doneren of een kerk direct ondersteunen. ‘De voorgangers van deze kerken doen hun werk vaak als vrijwilliger. Ze hebben er vaak nog een betaalde baan naast. En toch staan ze dag en nacht telefonisch klaar voor hun gemeenschap, zeker in deze onzekere tijden. Het komt regelmatig voor dat zij een deel van hun salaris in de kas van de kerk storten om zo faillissement tegen te gaan.’
Dit artikel gaat door op de site van Kennisplatform Inclusief Samenleven. Klik op deze link om verder te lezen.