Vredesmissies van de Verenigde Naties geven vaak een boost aan de plaatselijke seksindustrie. Maar VN soldaten zijn niet de enigen die ervoor zorgen dat de seksindustrie tijdens vredesmissies floreert. Roos de Wildt, onderzoeker bij het Verwey-Jonker Instituut, deed voor haar promotieonderzoek over dit onderwerp een jaar veldwerk in Kosovo. Zij voerde meer dan honderd gesprekken met vrouwen die werkzaam zijn in de prostitutie en volgde ze in hun dagelijks leven. Haar dissertatie ‘Post-War Prostitution: Human Trafficking and Peacekeeping in Kosovo’ is deze week gepubliceerd bij Springer.
Er zijn ook andere factoren, die bijdragen aan de groei van een seksindustrie tijdens een vredesmissie, die tot nu toe onderbelicht zijn gebleven. “Tijdens de vredesmissie in Kosovo had een deel van de lokale bevolking een redelijk goed inkomen. Mensen werkten voor internationale hulporganisaties of openden restaurantjes en autowasserettes die in de behoefte van de internationale gemeenschap voorzagen. Als gevolg van hieruit voortvloeiende inkomsten had een deel van de lokale mannen opeens de mogelijkheid om prostituees te bezoeken. Zij vormden in Kosovo een groot deel van de clientèle”, licht De Wildt toe.
Nog een onverwachte factor voor de groei van de seksindustrie in Kosovo, bleken de mannen uit de diaspora te zijn die tijdens vakanties teruggingen naar hun land van herkomst en voor een piek in de vraag naar prostitutie in de zomer- en kerstvakanties zorgden. De Wildt: “Natuurlijk bezochten ook internationale vredessoldaten prostituees. Die mannen zijn echter niet alleen verantwoordelijk voor de groei van de seksindustrie. Dit inzicht zorgt ervoor dat het huidige beleid van de Verenigde Naties, gericht op het ontslaan van werknemers die prostituees bezoeken, geen invloed heeft op de toename van prostitutie en, belangrijker, niet op de positie van de daarbij betrokken vrouwen.”
De Wildt voerde ook gesprekken met pooiers, politieagenten, officieren van justitie en hulporganisaties voor slachtoffers van vrouwenhandel. Veel aandacht gaat uit naar slachtoffers van vrouwenhandel maar honderden prostituees in Kosovo die niet als zodanig worden beschouwd worden veelal genegeerd. “Kosovaarse vrouwen die werkzaam zijn in de prostitutie leven vaak in armoede en hebben te maken met geweld, sociale uitsluiting en stigmatisering. Deze vrouwen hebben bovendien zeer beperkt toegang tot medische zorg en juridische bescherming omdat prostitutie in Kosovo gecriminaliseerd is. Vrouwen gingen dan ook zelden naar het ziekenhuis of de politie nadat zij in elkaar geslagen waren door een agressieve klant. Voor de problemen van deze vrouwen is geen aandacht. ”
Lees meer over prostitutie in de context van VN vredesmissies in het boek van Roos de Wildt.