Het Verwey-Jonker Instituut ontwikkelt een nieuwe werkwijze voor werknemers die langdurig zijn uitgevallen. Zij krijgen ondersteuning met behulp van technologische innovaties zoals Virtual Reality, om weer duurzaam mee te doen op de arbeidsmarkt. Onderzoeker Ines Shell-Kiehl en collega’s schreven in Sociaal Bestek over inzichten van ervaringdeskundigen die helpen bij deze ontwikkeling.
Burn-out is een veelvoorkomende oorzaak voor verzuim. De definitie van een burn-out is lichamelijke en mentale uitputting die werk gerelateerd is. Dit heeft te maken met werkfactoren, persoonlijke factoren en factoren buiten het werk om. Na griep zijn burn-out en andere psychische klachten de belangrijkste reden waarmee werknemers in 2023 hebben verzuimd. Zorg en welzijn is een van de sectoren waar deze klacht procentueel het vaakst voorkomt. Ook het verzuimpercentage binnen zorg en welzijn ligt hoger dan bij andere economische activiteiten.
Momenteel kampen veel organisaties in zorg en welzijn met een personeelstekort. Deze tekorten hebben zorgelijke gevolgen voor de dienstverlening aan cliënten en patiënten én bevorderen wederom de werkdruk binnen de sector. Behalve een groeiende zorgvraag en vergrijzing zijn werkdruk en verzuim oorzaken van personeelstekort. In 2023 voelde 14 procent van de werknemers in zorg en welzijn zich ‘gefrustreerd door werk’, met in de branches Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang (SWJK) relatief hoge percentages (15-20%).
VR in 2e spoortrajecten
In het kader van het vierjarige project ‘Nieuwe kansen voor re-integratie 2e spoor door inzet van Virtual Reality: Burn-out bij werknemers binnen in de sector sociaal werk, jeugdzorg, kinderopvang’ ontwikkelen wij in co-creatie VR-belevingen om het succes van re-integratie 2e spoortrajecten te bevorderen. Hierbij komt zowel het perspectief van werknemers als werkgevers centraal te staan. VR is uiterst geschikt gebleken voor het trainen van vaardigheden én het bevorderen van empathie door middel van perspectiefwissel. VR wordt zowel nationaal als internationaal steeds vaker ingezet bij loopbaanoriëntatie en interviewtraining. In Nederland is VR nog niet eerder voor re-integratie ingezet. We willen de bestaande re-integratiepraktijk versterken en zetten met de VR-belevingen in op een combinatie van bestaande methodieken en digitale technologie.
Meer weten? Ga naar deze pagina: Verwey-Jonker Instituut | nieuwe werkwijze re-integratie langdurig zieke medewerkers