De JeugdzorgPlus is gericht op jongeren wiens ontwikkeling ernstig verstoord dreigt te raken en waarbij er zorgen zijn rondom de veiligheid, voor henzelf of hun omgeving. Het ministerie van VWS heeft in 2019, na ruim tien jaar JeugdzorgPlus, het Verwey-Jonker Instituut en de Hogeschool Utrecht gevraagd onderzoek uit te voeren onder een grote groep jongeren die ten minste vijf jaar geleden waren uitgestroomd uit de JeugdzorgPlus.
Dit als deel van de longitudinale effectmonitor JeugdzorgPlus, waarin wordt onderzocht in hoeverre jongeren profiteren van de hulp, en welke factoren daar invloed op hebben.
Het doel van het kwalitatieve onderzoek dat we samen met de HU uitvoerden, was in beeld te brengen hoe het nu gaat met de jongeren die tussen 2008 en 2012 in de JeugdzorgPlus verbleven. Hoe gaat het nu met ze, hoe kijken zij terug op hun verblijf in de JeugdzorgPlus en wat kunnen we van hen leren?
Follow up
Tevens diende het onderzoek als verkenning voor hoe JeugdzorgPlus instellingen op de langere termijn vorm en inhoud kunnen geven aan follow up onderzoek, waarbij ook de mogelijkheid voor het gebruik van CBS-gegevens en gegevens van gemeenten is bestudeerd.