Hennepteelt, illegale prostitutie, het produceren of verkopen van harddrugs. Het gebeurt in buurten en wordt regelmatig gezien door bewoners. Maar lang niet alle bewoners zijn bereid om deze ondermijnende criminaliteit te melden bij de daarvoor bestemde instanties. Dat blijkt uit een onderzoek dat door Bureau Broekhuizen – onderzoek en advies en het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Taskforce Brabant Zeeland werd gedaan naar de meldingsbereidheid van Brabanders en Zeeuwen.
Tot het melden van de verkoop van harddrugs is 30% van de respondenten bereid. En 42% geeft illegale prostitutie door. Opvallend is dat de intentie die respondenten uitspreken om vormen van ondermijnende criminaliteit in hun buurt te melden, beduidend hoger ligt. Tussen de 63% en 79% zegt dat ze hiervan melding zouden maken als dit in hun buurt zou voorkomen.
Belang van meldingsbereidheid van burgers
Ondermijning ontstaat op het grensvlak van boven- en onderwereld. De criminele industrie maakt namelijk veel gebruik van legale diensten uit de bovenwereld zoals transport (zoals post- en koeriersdiensten), logistiek (zoals havens), financiën (zoals banken, accountants, notarissen) en kwetsbare bedrijven (zoals in de agrarische sector). In Brabant en Zeeland pakken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en de Belastingdienst binnen de Taskforce Brabant Zeeland samen georganiseerde criminaliteit aan. Afgelopen najaar kende Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid 24,5 miljoen euro toe voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Brabant en Zeeland. De komende drie jaar wordt gewerkt aan een slimmere aanpak van deze vorm van criminaliteit. Daarvoor zijn de uitkomsten van dit onderzoek de basis.
De regio zet in op slimmer werken door het benutten van technologie; het vergroten van de maatschappelijke- en sociale weerbaarheid bij alle (private) partners en in kwetsbare wijken. Ook wil de regio de meldingsbereidheid van burgers vergroten. – Hans van der Vlist
Voor een effectieve aanpak van ondermijnende criminaliteit staat volgens de Taskforce Brabant Zeeland niet alleen de overheid aan de lat, maar dienen publieke- en private partijen samen te werken én is hulp van burgers nodig. Zij zijn belangrijke ‘oren en ogen’ in de samenleving. Het is van belang dat zij signalen van ondermijnende criminaliteit melden bij een instantie, zoals de politie of Meld Misdaad Anoniem.