Na achtereenvolgens de functie van algemeen en wetenschappelijk directeur vervuld te hebben, ondersteun ik het instituut op dit moment als wetenschappelijk adviseur. Als rode draad door mijn werk gaat dat ik het belangrijk vind om kwalitatief goed onderzoek te doen dat bruikbaar is voor de praktijk. Kennis moet bijdragen aan de ontwikkeling van een vitale en veerkrachtige samenleving, waarin aandacht en zorg is voor groepen die minder vanzelfsprekend mee kunnen komen of gezien worden in de maatschappij.
Mijn interesse ligt vooral in het doorbreken van de cirkel van geweld in gezinnen. Hoe zorg je ervoor dat kinderen die nu opgroeien in onveilige gezinnen, straks wel in staat zijn om hun kinderen veilig op te laten groeien. De combinatie van wetenschappelijk adviseur van het Verwey-Jonker Instituut en bijzonder hoogleraar ‘intergenerationele overdracht van geweld in gezinnen’ aan de Erasmus universiteit biedt de mogelijkheid om inzichten uit het fundamenteel onderzoek toe te passen in het praktijk- of actie gericht onderzoek om daarmee de uitvoeringspraktijk aan kwetsbare gezinnen en jongeren daadwerkelijk te verbeteren.
De komende twee jaar, tot mijn pensioengerechtigde leeftijd, richt ik me, naast mijn bijzonder hoogleraarschap, op het ontwikkelen van onderzoeksprogramma’s, met als doel de expertise van het instituut te bundelen en de kennis op een effectievere manier naar buiten uit te dragen. Mijn ervaring met het ontwikkelen van het onderzoeksprogramma over huiselijk geweld en jeugdbescherming heeft me overtuigd dat het bundelen van kennis en onderzoek essentieel is om de mechanismen achter kindermishandeling te begrijpen. Deze ervaring wil ik de komende twee jaar gebruiken om programma’s te ontwikkelen op belangrijke thema’s zoals inclusieve arbeid en de mentale gezondheid van kinderen.