Dr. Marian van der Klein is sinds 2007 als senior onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Maatschappelijke participatie van het Verwey-Jonker Instituut en houdt zich bezig met onderzoek naar vast en flexibel werk, (mantel)zorg & vrijwilligerswerk, emancipatie, de positie van mensen met beperkingen (woonwensen, werk) en met LHBTI+vraagstukken.
Van der Klein is onder andere projectleider geweest van de evaluatie van de wet Gelijke behandeling op grond van chronische ziekte en/of handicap en van het onderzoek naar diversiteit en in hulp aan mensen met dementie. Voor de Commissie Gelijke Behandeling deed zij onderzoek ervaringen van homoseksuelen (m/v) op de werkvloer. Ook leidde zij de historische onderzoeken naar geweld in de kinder- en jeugdpsychiatrie, naar de archieven over binnenlandse afstand en adoptie en het onderzoek naar de bruikbaarheid van koloniale registers bij verzoeken tot naamswijziging in verband met de slavernij. Daarnaast heeft zij expertise op het snijvlak van bijstand, armoedebestrijding en Wmo.
Voor 2007 was Marian van der Klein onder meer werkzaam bij het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis) in Amsterdam. Daar publiceerde zij over thema’s als arbeid en zorg, burgerschap, de vakbeweging, feminisme, en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Zij is gepromoveerd in de Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (2005). Haar proefschrift betreft een onderzoek naar vrouwen en arbeidsongeschiktheid in Nederlandse sociale verzekeringen, 1890 -1940.