Als senior onderzoeker verricht ik veel onderzoek naar – en adviseer over vraagstukken omtrent maatschappelijke spanningen, polarisatiedynamieken en het samenleven van bevolkingsgroepen. Tevens heb ik veel ervaring met zowel verdiepend kwalitatief onderzoek als grootschalig surveyonderzoek naar tal van maatschappelijke vraagstukken. Bovendien ben ik bedreven in het uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief evaluatieonderzoek naar sociale interventies.
Ook ben ik coördinator Sociale Stabiliteit van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Ik coördineer onderzoek naar ontwikkelingen die in onze samenleving de sociale stabiliteit onder druk zetten, en adviseer over concrete handelingsperspectieven voor sociaal- en veiligheidsprofessionals en gemeenten.
Moslimdiscriminatie en antisemitisme
Voor het ministerie SZW heb ik grootschalige surveyonderzoeken uitgevoerd naar oorzaken en triggerfactoren voor moslimdiscriminatie en antisemitisme in Nederland. In het onderzoek ‘bezorgdheid en veerkracht’ heb ik de zorgen, beelden en ervaringen (‘narratieven’) van Nederlanders in kaart gebracht over (toenemende) culturele en etnische diversiteit, en de veerkracht om met verschillen om te kunnen gaan.
E-learnings en ongewenste polarisatie
Voor gemeenten en uitvoerend (sociaal) professionals heb ik praktische handreikingen en e-learnings ontwikkeld om ongewenste polarisatie tussen groepen tijdig te signaleren, duiden, analyseren en structureel aan te pakken. Ik heb meegewerkt aan de totstandkoming van de Europese IMPACT Europe Evaluation Toolkit en de landelijke Toolkit Evidence Based Werken met state-of-the-art technieken voor het ontwerpen, kiezen en evalueren van aanpakken om extremisme te voorkomen of te verminderen.
Neem met mij contact op bij complexe vragen omtrent het in kaart brengen en tegengaan van (onderhuidse) polarisatie en extremisme, en onderzoek naar de werkzaamheid van aanpakken!