Dialooggesprekken Sinti en Roma

Meer zicht in de meest urgente kwesties en thema’s binnen de Roma- en Sinti-gemeenschappen om gelijkheid, inclusie en participatie te bevorderen
PublicatiesGepubliceerd op: 13-12-24
De Roma en Sinti zijn groepen binnen Europa die al eeuwenlang te maken hebben met uitsluiting, discriminatie en marginalisering. Ondanks kleine verbeteringen, is de maatschappelijke positie van Sinti en Roma in Nederland nog steeds niet goed. In 2021 publiceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de notitie ‘Beleidsmaatregelen in Nederland voor de gelijkheid, inclusie en participatie van Roma en Sinti’.

Het beleid richt zich op het verbeteren van de positie van Roma en Sinti in Nederland. Het Nationaal Roma en Sinti Contactpunt (NRSCP) speelt hierin een centrale rol door tussen departementen of ministeries overleg te coördineren, en duurzame contacten met de gemeenschappen op te bouwen. Sinds 2022 worden deze dialooggesprekken regelmatig gevoerd. Het Verwey-Jonker Instituut is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gevraagd om in dit kader vijf dialooggesprekken met de Roma- en Sintigemeenschappen te organiseren en over te rapporteren.

Deze gesprekken hadden twee belangrijke doelen:

  1. Het inzichtelijk maken van de meest urgente thema’s en kwesties die bij Roma en Sinti in Nederland spelen.
  2. Het onderzoeken van hoe een duurzame overlegstructuur tussen de gemeenschappen en de overheid het beste kan worden vormgegeven.

Een goede samenwerking tussen de gemeenschappen en de overheid is nodig om de urgente kwesties te kunnen aanpakken, en om de gelijkheid, inclusie en volwaardige participatie van Roma en Sinti in Nederland te bevorderen.

Het rapport brengt de belangrijkste kwesties in kaart, zoals discriminatie, woonwagenbeleid, representatie en erkenning van de gemeenschap. Het geeft ook aan wat volgens de gemeenschappen zou helpen bij de aanpak van deze kwesties.

Tot slot staan in het rapport aanbevelingen voor de opzet van een duurzame overlegstructuur waarvan de belangrijkste zijn:

  • Bekend en zichtbaar maken van het NRSCP bij de Roma- en Sinti gemeenschappen.
  • ​Jongvolwassenen hebben voorkeur voor gezamenlijke overlegstructuur met jongvolwassenen met verschillende achtergronden.
  • ​Verduurzaam de samenstelling van de overlegstructuur om vertrouwen met gemeenschappen op te bouwen.

Lees eerder onderzoek over Roma en Sinti. 

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

Deel deze publicatie op: