Doe-het-zelfsurveillance: een onderzoek naar de werking en effecten van WhatsApp-buurtgroepen

PublicatiesGepubliceerd op: 25-10-18
WhatsApp-buurtgroepen zijn een ingeburgerd fenomeen geworden in Nederland. Veel mensen houden hun eigen buurt in de gaten. Op grote schaal alarmeren ze elkaar over verdachte zaken via WhatsApp. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht hoe deze WhatsApp-buurtgroepen functioneren en welke bijdrage ze leveren aan sociale veiligheid.

Voor dit onderzoek volgden we voor langere tijd zes WhatsApp-buurtgroepen in vier gemeenten. Het bleek dat hoewel de bewoners relatief weinig verdachte situaties opmerken en doorzetten naar de politie, de groepen wel bijdragen aan de sociale cohesie in de buurt. Daarnaast biedt de aanwezigheid van de WhatsApp-buurtgroepen een mogelijkheid om de relatie tussen de buurtbewoners en de politie te verbeteren. Politie en gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het functioneren van de WhatsApp-buurtgroepen.

In dit onderzoek brachten we de rollen en verwachtingen van de verschillende partijen in kaart. Deze informatie kan professionals helpen om op lokaal niveau de samenwerking met de WhatsApp-buurtgroepen te optimaliseren.

Onderzoekers

  • Shanna Mehlbaum
  • Ronald van Steden

Met medewerking van

  • Meintje van Dijk

Thema's

  • Ondermijning, criminaliteit en veiligheid

    Onderzoek naar ondermijning, criminaliteit en veiligheid is één van de expertisegebieden van het Verwey-Jonker Instituut.

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

    Meer over dit thema
  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: