Evaluatie workshop Institutionele Discriminatie bij de Gemeente

Herkennen, begrijpen en aanpakken
PublicatiesGepubliceerd op: 04-12-24
Het Verwey-Jonker Instituut heeft onderzocht hoe workshops gericht op het aanpakken van institutionele discriminatie binnen gemeenten bijdragen aan bewustwording en actie. Deze workshops, ontworpen door Movisie, werden gegeven aan vier Nederlandse gemeenten: Amersfoort, Den Haag, Leiden en Utrecht. Het doel van de workshops was om de kennis over institutionele discriminatie onder de deelnemers te vergroten en hen te helpen bij het aanpakken van deze vorm van discriminatie.

Het onderzoek
De evaluatie van de workshops werd uitgevoerd door middel van observaties, vragenlijsten, interviews en een reflectiesessie. De resultaten bieden inzichten in wat wel en niet werkt bij interventies in de vorm van workshops voor gemeentemedewerkers. Deze inzichten kunnen ook als inspiratie dienen voor andere publieke overheidsorganisaties.

Aanbevelingen
Het rapport bevat enkele aanbevelingen ter verbetering van de workshops. Zo wordt aanbevolen om de workshops beter in te bedden in een breder programma tegen institutionele discriminatie binnen de organisatie en om de workshops beter af te stemmen op de specifieke behoeften van de deelnemers. Ook wordt gesuggereerd om aandacht te besteden aan deelnemers die minder affiniteit hebben met het onderwerp door introductiesessies te organiseren en weerstand tegen diversiteit en inclusie te bespreken.

Voor meer informatie over de aanpak van (institutionele) discriminatie door de gemeente, heeft Movisie een overzicht opgesteld van alle taken voor de gemeente in discriminatieaanpak, een meer uitgebreide handreiking geschreven, als ook een zelfscan gemaakt om antidiscriminatiebeleid te checken en te verbeteren.

Thema's

  • Polarisatie en verbinding

    Polarisatie is de verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Dit kan resulteren in spanningen en toename van segregatie.

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: