Er is nog altijd een hardnekkige ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wat betreft verdeling van zorgtaken en werk buitenshuis. Werkgevers kunnen hierin bijdragen aan verandering: uiteindelijk zijn zij het die de voorwaarden kunnen creëren om werken, leren en zorgen beter met elkaar te kunnen combineren. In het Rotterdams havengebied wordt hieraan gewerkt in een leernetwerk over zorgvriendelijker werkgeverschap, opgezet door het Verwey-Jonker Instituut en SEOR binnen het NWA-programma Economische Veerkracht van Vrouwen.
De Rotterdamse haven laat bij uitstek de belangrijkste drempels, uitdagingen en kansen voor verbetering zien. Het is een masculiene sector, en de mondiaal concurrerende aard van het werk maakt het niet makkelijk om combinaties te realiseren van werken, leren en zorgen. Juist daarom is het een bijzonder relevante casus om een beter zicht te krijgen op de rol van werkgeversgedrag bij het beter vormgeven van ‘zorgvriendelijk(er) werkgeverschap’ én een betere positie van vrouwen op de arbeidsmarkt en een meer divers personeelsbestand van havenorganisaties.
Voor het leernetwerk hebben we gebruik gemaakt van een actie-georiënteerd onderzoek, waarbij het van elkaar leren voorop staat. Samen met de zes deelnemende havenorganisaties doorliepen we een vijftal fysieke werksessies. Concreet ontwikkelden we een leergang waarbij havenmedewerkers (met name HR en teamleiders) in een ‘snelkookpan’ kort maar intensief én praktijkgericht op de hoogte gebracht waarom het belangrijk is om het werk zorgvriendelijk(er) te organiseren.
In dit rapport vind je de opbouw, verloop en uitkomsten van het leernetwerk, en de geleerde lessen.