Anno 2022 is het vinden van een goede en betaalbare woning voor veel mensen zó lastig, dat men spreekt van een wooncrisis. Voor sommige mensen is de uitdaging nog groter, omdat zij in dit proces te maken kunnen krijgen met discriminatie op basis van etniciteit of seksuele geaardheid. In 2021 publiceerde Art.1/RADAR de eerste monitor discriminatie bij woningverhuur. Het Verwey-Jonker Instituut publiceert nu de tweede, waaruit opnieuw blijkt dat er sprake is van discriminatie bij woningverhuur.
Voor deze monitor is van oktober 2021 tot maart 2022 op ruim drieduizend huuradvertenties van woningsite Pararius gereageerd uit naam van fictieve woningzoekenden. Daarnaast onderzochten we door middel van zogenaamde mystery calls de bereidheid van verhuurbemiddelaars om mee te werken aan een discriminerend verzoek van een fictieve verhuurder.
Uit het onderzoek blijkt – net als uit de eerste monitor – dat er in Nederland sprake is van discriminatie bij het verkrijgen van een huurwoning aangeboden door een particuliere verhuurder. Met name buiten de vier grootste steden van Nederland hebben mensen met een niet-Nederlands klinkende naam structureel minder kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging van een huurwoning. Niet alleen hebben personen met een niet-Nederlands klinkende naam een lagere kans om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging, ook laten de resultaten zien dat vrouwen minder kans hebben om uitgenodigd te worden dan mannen. Ook is een groot deel van de woningbemiddelaars bereid om (bewust) mensen met een niet-Nederlandse achtergrond direct of indirect uit te sluiten voor verhuring wanneer een verhuurder daar om vraagt.