De ontwikkelingen in de Eritrees-Nederlandse gemeenschap

Informatieblad
PublicatiesGepubliceerd op: 07-08-24
In Nederland wonen volgens de meest recente cijfers uit 2023 zo’n 26.718 Eritrese Nederlanders. Het Verwey-Jonker Instituut maakte een informatieblad voor gemeenten en professionals die meer willen weten over de Eritrees-Nederlandse gemeenschap. Bij gemeenten en professionals is de behoefte aan achtergrondinformatie over deze gemeenschap gegroeid naar aanleiding van de spanningen binnen deze groep. Deze spanningen hebben de afgelopen jaren in verschillende gemeenten tot incidenten geleid.

De Eritrees-Nederlandse gemeenschap heeft te maken met diasporabeleid vanuit Eritrea. Dit houdt in dat de Eritrese overheid beleid voert om binding te houden met Eritreeërs die naar Nederland gekomen zijn. Met dit informatieblad willen we de kennis van gemeenten en professionals hierover vergroten.

Eritrees-Nederlandse gemeenschap

Om de dynamiek binnen de gemeenschap in Nederland te kunnen begrijpen, geven we allereerst achtergrondinformatie over Eritrea. Daarna gaan we in op de onderlinge verhoudingen en mogelijke spanningen binnen de gemeenschap in Nederland en de invloed vanuit het land van herkomst. Tot slot geven we tips voor gemeenten en professionals over de omgang met de Eritrees-Nederlandse gemeenschap en eventuele spanningen binnen deze gemeenschap.

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  • (Arbeids)participatie

    Door werk kunnen mensen beter participeren in de maatschappij en ervaren ze meer zelfrespect. Met ons onderzoek willen wij arbeidsparticipatie verbeteren en verduurzamen.

    Meer over dit thema
  • Gezondheid en zorg

    Lees hier meer over onze onderzoeken rondom gezondheid, zorg en sport.

    Meer over dit thema
  • Sociaal domein

    We hebben ruime ervaring in onderzoek naar de wijze waarop gemeenten ondersteuning organiseren, en naar de opbrengsten, knelpunten en effecten van verschillende werkwijzen.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: