Ontwikkelingen in meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

PublicatiesGepubliceerd op: 24-10-24
Slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag geven aan dat maatschappelijke discussie over grensoverschrijdend gedrag als een spiegel kan dienen, waardoor ze zelf ook overgaan op het maken van een melding. Heeft de aandacht voor dit thema inderdaad gezorgd voor meer meldingen, en hoe zal deze trend zich ontwikkelen? Het Verwey-Jonker Instituut deed in opdracht van de Regeringscommissaris Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag en Seksueel Geweld onderzoek naar de ontwikkeling in meldingen tussen 2017 en 2022.

Dit onderzoek had tot doel om inzicht te krijgen in de te verwachten impact van de maatregelen uit het ‘Nationaal actieprogramma seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag’ op het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. We brachten de ontwikkelingen in aantallen meldingen in kaart bij zes organisaties die meldingen krijgen van seksueel grensoverschrijdend gedrag of seksueel geweld, namelijk: Veilig Thuis (VT), Slachtofferhulp Nederland (SHN), Centrum Seksueel Geweld (CSG), HelpWanted, NOC*NSF, en FIER/CKM (Centrum Kinderhandel & Mensenhandel). Daarnaast hebben we op basis van deze analyse prognoses gemaakt (waar mogelijk) voor de ontwikkelingen in het aantal meldingen in de aankomende jaren.

We onderzochten op basis van literatuur en gesprekken met experts welk soort overheidsmaatregelen in het verleden effect hebben gehad op de ontwikkeling in het aantal meldingen bij uitvoeringsorganisaties. Op basis van deze inzichten beschrijven we de mogelijke impact van de maatregelen in het Nationaal Actieprogramma op het aantal meldingen. De focus lag hierbij op de invloed van wetswijzigingen en overheidscampagnes op het aantal meldingen.

Met medewerking van

  • L. Berendsen

Thema's

Deel deze publicatie op: