Het Platform Werk Inclusief Beperking (WIB) heeft als doel om een inclusieve arbeidsmarkt voor mensen met een arbeidsbeperking te realiseren. Het is een samenwerkingsverband tussen de Goldschmeding Foundation, het Verwey-Jonker Instituut en Movisie. Het Verwey-Jonker Instituut volgt het Platform en de erbij aangesloten initiatieven met onderzoek. In deze rapportage gaan we in op overkoepelende werkzame elementen die we op basis van drie initiatieven (Werken met WerkWeb-Autisme, Praktijkleren Plus van Buurts en Common Grounds van Campus Woudhuis) hebben kunnen onderscheiden.
De werkzame elementen die uit de initiatieven naar voren komen spelen op het niveau van deelnemers, werkgevers, andere stakeholders en op het niveau van de organisatie van het initiatief. In de conclusies gaan we in op lessen voor de bestaande en voor nieuwe initiatieven van het Platform WIB.
Zie ook de andere publicaties van het Platform WIB:
Binnen het onderzoek naar wat werkt zijn al meerdere publicaties verschenen:
Aan de hand van een Theory of Change (ToC) of verandertheorie heeft het Verwey-Jonker Instituut samen met Movisie een conceptueel model ontwikkeld dat de basis vormt voor het Platform WIB. Op deze pagina vind je de verandertheorie en het conceptuele model. Ook hebben wij een literatuurstudie gedaan waarin we de werkzamele elementen in het werk van het Platform beschrijven.
- Initiatief ‘Werken met WerkWeb-Autisme’van NVA en UMCG (2023)
- Initiatief Praktijkleren Plus van Werkdag BV Werkzame elementen en eerste resultaten (2023)
- Wat werkt bij participeren in werk (2022)
- Wat werkt bij participeren in werk? Literatuurstudie naar werkzame bestanddelen van de verandertheorie van het Platform Werk Inclusief Beperking (2022)
- Initiatief ‘Common Grounds met inclusieve werkgevers’ van Campus Woudhuis (2022)
- Artikel: Platform Werk Inclusief beperking: meer mensen met een beperking aan het werk