Slagkracht in de Wijk: tweede herziene versie

Praktijkhandboek voor een integrale wijkaanpak
PublicatiesGepubliceerd op: 29-08-24
De brede wijkaanpak in kwetsbare wijken staat opnieuw in de schijnwerpers. Onder meer door het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Dit vraagt om een terugblik naar eerdere beleidstradities, maar vooral om nieuwe oplossingen en een brede, gebiedsgerichte aanpak waarin netwerksamenwerking centraal staat. Het praktijkhandboek Slagkracht in de wijk biedt tools en inzichten om een brede wijkaanpak succesvol te starten, te ontwerpen, uit te voeren en te evalueren. Zo kun je goed onderbouwd beslissen of een integrale wijkaanpak passend is voor jouw wijk.

De afgelopen decennia is er veel waardevolle kennis verzameld over wat werkt in de wijkaanpak. Toch zal de derde generatie van wijkverbetering grotendeels in de praktijk moeten worden ontwikkeld. Dit praktijkgerichte bladerboek vertaalt de belangrijkste lessen en inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, praktijkstudies en tientallen praktijkvoorbeelden van actuele wijkaanpakken in concrete tips en checklists. Deze zijn bruikbaar in alle fasen van het proces van een brede wijkaanpak. Dit praktijkhandboek schrijft niet voor ‘hoe het moet’, maar biedt inspiratie en praktische ondersteuning bij het opzetten van een integrale wijkaanpak.

Praktijkvoorbeelden

De verzamelde praktijkvoorbeelden uit dit handboek komen uit gebieden waar sprake is van een ernstige opeenstapeling van uitdagingen en problemen, en waar een langlopende integrale wijkaanpak is ingezet en uitgevoerd. De kort beschreven voorbeelden komen zowel uit Nederland als uit het buitenland. Ze bieden concrete handvatten voor beginnende ‘wijkaanpakkers’. Maar ook voor ervaren samenwerkingsverbanden die zich inzetten voor het verbeteren van de leefbaarheid en het vergroten van kansen voor mensen in de meest kwetsbare wijken.

Herziene editie

In de eerste editie van Slagkracht in de wijk stond de opstartfase van de brede wijkaanpak centraal, omdat de meeste wijkaanpakken toen in dit stadium verkeerden. Inmiddels is er in de 20 NPLV-focusgebieden, maar ook in diverse andere grote en middelgrote gemeenten, veel ervaring opgedaan met alle fasen van de brede wijkaanpak: van oriënteren, opstarten, ontwerpen, uitvoeren tot herijken van de aanpak. Die ervaringen vind je terug in deze herziene editie.

Onderzoekers

Thema's

  • Buurten en leefbaarheid

    We hebben ruime ervaring met onderzoek in wijken. Bewonersinitiatieven, duurzaamheid, jongerenwerk, polarisatie, ondermijning, onderwijs: alles komt samen in de buurt.

Deel deze publicatie op: