Vanaf begin 2020 werd de wereld geconfronteerd met de COVID-19 pandemie, wat leidde tot drastische veranderingen in het dagelijks leven van mensen. Landen moesten snel beleid formuleren met beperkte informatie en dit op een effectieve wijze communiceren aan hun burgers. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht de manier waarop in vier Europese landen, namelijk Denemarken, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden, besluitvorming en communicatie over COVID-19 maatregelen plaatsvond.
Uit het onderzoek, dat bestond uit documentanalyses en expertinterviews, bleek dat de landen zowel verschillen als overeenkomsten kenden in besluitvorming en communicatie over COVID-19 maatregelen. Zo bleek dat Denemarken snel centraliseerde en sterk inzette op transparantie, terwijl Duitsland worstelde met de coördinatie tussen deelstaten. In het Verenigd Koninkrijk was de besluitvorming aanvankelijk traag, mede door de gevolgen van Brexit, terwijl Zweden opviel door het volgen van mildere maatregelen en een hoge mate van vertrouwen in hun gezondheidsautoriteiten. In het rapport gaan we verder in op de overeenkomsten en verschillenden tussen de landen. Daarnaast zetten we een aantal overkoepelende lessen op een rij.
Dit rapport is ook gepubliceerd op Leren van de coronacrisis, waar meer materiaal te vinden is over de aanpak van de coronacrisis, zowel nationaal als internationaal.