De intersectorale specialistische Multidisciplinaire Aanpak (MDA++) is een veelbelovende werkwijze om meervoudige complexe problematiek, waarbij er ook sprake is van geweld in gezinnen, effectief aan te pakken. Het Verwey-Jonker Instituut onderzocht in opdracht van het programmateam Geweld hoort nergens thuis wat de effecten van deze aanpak zijn. Er is onderzoek gedaan in twee pilotregio’s, Rotterdam en Hart van Brabant en drie referentieregio’s, Friesland, Drenthe en West-Brabant.
De MDA++-aanpak kent een aantal bouwstenen, die de afgelopen jaren per regio invulling hebben gekregen. Dit betekent dat de aanpak er in elke regio net iets anders uitziet. Daarmee is het lastig de effectiviteit van MDA++ als geheel aan te tonen. In dit onderzoek is daarom vooral gezocht naar de werkzame elementen van de verschillende (regionale) aanpakken.
We concluderen dat MDA++ over het algemeen positief wordt beschouwd. In het rapport geven we aan welke werkzame elementen, die helpend zijn om de aanpak goed vorm te geven, uit de verschillende regio’s zijn opgehaald. Onze aanbeveling is om aan de bestaande, vooral organisatorische, bouwstenen een aantal meer inhoudelijke bouwstenen toe te voegen. Daarnaast adviseren we bij de ontwikkeling van de toekomstscenario’s kind- en gezinsbescherming aan te sluiten bij en voort te bouwen op de kennis, ervaring en geleerde lessen binnen MDA++ en niet opnieuw te beginnen.