Ander verleden, gedeelde vrijheid

Betrokkenheid van tweede en derde generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders bij de herdenking en viering op 4 en 5 mei
PublicatiesGepubliceerd op: 22-11-18
In opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft het Verwey-Jonker Instituut onderzoek gedaan naar de denk- en belevingswereld van tweede en derde generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders ten opzichte van het Nederlandse oorlogsverleden en de betrokkenheid van deze groepen bij 4 en 5 mei.

Dit rapport biedt inzicht in de belevingswereld en belangstelling van de tweede en derde generatie Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Ook geven we aanknopingspunten voor hoe hun betrokkenheid bij het oorlogsverleden, de herdenking en de 4/5 mei viering kan worden vergroot.

Thema's

  • Diversiteit

    Diversiteit wordt verschillend ervaren. Voor de een de vanzelfsprekende werkelijkheid van de stad - waar iedereen evenveel rechten heeft - voor de ander een gevoel van verlies als hun woonbuurt in kleur, taal en samenhang verandert.

  • Jeugdhulp

    De jeugd is onze toekomst! Daarom vinden wij het belangrijk om jeugdigen, opvoeders en professionals in de jeugdhulp - met onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek - te ondersteunen.

    Meer over dit thema
  • Polarisatie en verbinding

    Polarisatie is de verscherping van tegenstellingen tussen groepen in de samenleving. Dit kan resulteren in spanningen en toename van segregatie.

    Meer over dit thema
Deel deze publicatie op: