De ruilwinkels in Tilburg bieden de mogelijkheid aan mensen met beperkte financiële middelen om spullen te ruilen, zonder dat daar geld bij komt kijken. Middels een ruilpuntensysteem wisselen duizenden artikelen per jaar van eigenaar. Soms met grote impact, zoals een oma die een kinderwagen vond in de ruilwinkel en nu met haar kleinkinderen op pad kan.
De ruilwinkels hebben bovendien een belangrijke sociale functie voor kwetsbare wijkbewoners. De koffietafel is dagelijks gevuld met vaste bezoekers. Vrijwilligers en bezoekers benoemen dat de ruilwinkels een belangrijke rol spelen in het doorbreken van isolement van kwetsbare personen, door een laagdrempelige, veilige omgeving te bieden. “Het brengt me opnieuw onder de mensen, de ruilwinkel is voor mij familie”, vertelt één van de vaste bezoekers.
De ruilwinkels staan nu voor een financiële uitdaging: bij ruiltransacties komt geen geld te pas, waardoor zij afhankelijk zijn van subsidies. In dit onderzoek gingen wij op zoek naar de meerwaarde van de ruilwinkels. De conclusies leiden tot een aantal aanbevelingen aan de gemeente Tilburg over de toekomstige subsidiëring en ontwikkeling van de ruilwinkels.